Rusta bilen med rätt vinterdäck

Publiserad den november 1, 2018

Det är dags att rusta bilen för vintern. Här reder vi ut när det är bäst med dubb och dubbfria vinterdäck och listar vad mer du behöver för att göra din bil vinterredo.

Vinterväglag
Vinterväglag

På flera håll i landet har temperaturen sjunkit och vi har minusgrader igen. Sedan 1 oktober är det fritt fram att byta till dubbdäck och från 1 december till 31 mars måste våra bilar vara rustade med vinterdäck eller liknande utrustning vid vinterväglag. Med likvärdig utrustning menas bland annat snökedjor, slirskydd och vissa grovmönstrade däck.

Dubb eller dubbfria vinterdäck

Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. De ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och vara märkta med M och S. 

Dubbfria vinterdäck passar bäst om du framför allt kör i stadsmiljö och mest under dagtid. Är vägen snötäckt passar dubbfria däck bra.

Dubbdäck är att föredra om det är ishalka och du ofta kör på vägar med sämre underhåll. I det klassiska februarivädret när det töar och fryser på om vartannat är dubbdäck det säkraste alternativet. Missa inte att det råder dubbdäcksförbud på vissa gator i Stockholm, Göteborg och Uppsala.

Rusta din bil också med:

  • Isskrapa
  • Ficklampa
  • Filt
  • Extrakläder
  • Reflexväst
  • Mobilladdare

 

Källor: dn.se & Transportstyrelsen

Vill du veta mer om vinterdäck?
Läs mer hos Transportstyrelsen

Faktaruta

VINTERVÄGLAG
Definitionen av vinterväglag är när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen.

DUBBDÄCK
Passar bäst vid ishalka och på vägar som underhålls mer sällan.

DUBBFRIA VINTERDÄCK
Passar bäst i stadsmiljö där vägar underhålls ofta.