Bengt har järnkoll på säkerheten vid vägarbeten

Publiserad den maj 15, 2019

Säkerheten för vägarbetarna och trafikanterna är av största vikt vid ett vägarbete. Skyltar behöver vara korrekt utställda innan arbetet börjar. När Saferoad Sveriges vakt och lots förberett på vägarbetsplatsen åker Bengt Wikberg som är trafiksäkerhetsutvecklare ut och gör en sista kontroll för att se att allt är i sin ordning.

Bengt Wikberg, till vänster, med ett gäng Saferoad-killar strax innan en kontroll av en vägarbetsplats.
Bengt Wikberg, till vänster, med ett gäng Saferoad-killar strax innan en kontroll av en vägarbetsplats.

Saferoad Sveriges Bengt Wikberg har lång erfarenhet av trafiksäkerhet. Han har arbetet i 46 år som kontrollant inom olika områden vid Trafikverket och Vägverket, så lagar och regler har han koll på.

– Ja absolut, krav för trafiksäkerhet har jag koll på, säger Bengt som utgår efter Trafikverkets säkerhetsregler när han gör sina kontroller.

När trafikanterna på vägarna närmar sig en vägarbetsplats är det viktigt att de varnas i god tid. Därefter ska de vägledas säkert och tydligt och då de passerar vägarbetet ska vägarbetarna skyddas.

– Säkerheten är såklart otroligt viktig och vi vill värna både om vägarbetarna och trafikanterna. Då är det viktigt att vi kontrollerar vårt eget arbete och att vi följer de trafikanordningsplaner som finns, säger Bengt.

– Kontrollerna är ett mervärde för våra beställare och vi återrapporterar när vi varit på platsen och berättar hur det ser ut. Ibland ger vi även tips på förbättringar till våra beställare, det brukar vara uppskattat, fortsätter han.

Bengt trivs med att åka ut på kontrollerna längs våra vägar i Sverige och är stolt över det arbete som Saferoad Sverige gör. Roligast är det att träffa alla på arbetsplatsen.

– Jag gillar att träffa ungdomarna som jobbar och känna att jag kan bidra med min kunskap. De är nyfikna och intresserade och vi diskuterar mycket och ger varandra tips, säger Bengt.

Madelene Holmström på NCC har brukar ha kontakt med Bengt några gånger per år.

Hur tycker du att kontakten med Saferoad Sverige är?

– Jag har en bra kontakt med Bengt, han gör ett fint jobb med sina vakter. Och jag som entreprenör kan även ringa till honom och honom och få hjälp om jag är osäker på hur vi ska skylta. Då gör Bengt en kontroll och ser så vi gör rätt enligt Trafikverkets regelverk, säger Madelene.

Bengts utmaning i arbetet är att prioritera rätt så allt hinns med. Det är mycket att göra och det blir en hel del åkande, men det är spännande och kul.

– Jag har sett mig mycket om i Sverige under mina år, avslutar Bengt.